فهرست مطالب

خانواده و بهداشت - سال دهم شماره 3 (پیاپی 25، پاییز 1399)

نشریه خانواده و بهداشت
سال دهم شماره 3 (پیاپی 25، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/18
  • تعداد عناوین: 9
|
  • شهناز بشکوه، بیوک تاجری* صفحات 11-18
    مقدمه

    بخشودگی نقش مهمی در زندگی زناشویی و بهبود کیفیت تعاملات خانوادگی دارد. این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی آموزش مبتنی بر بخشودگی بر کیفیت زندگی و بهزیستی روانشناختی زنان دارای تعارضات زناشویی انجام شده است.

    روش پژوهش

    روش پژوهش حاضر روش شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان دارای تعارض زناشویی شهر تهران در سال 1397 بود. به این منظور، 30 نفر با توجه به معیارهای شمول از بین افراد جامعه آماری به صورت در دسترس انتخاب شدند. اعضای نمونه به صورت جایگزینی تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. سپس شرکت کنندگان گروه آزمایش در 8 جلسه 90 دقیقه ای معنا درمانی گروهی شرکت کردند؛ در حالیکه اعضای گروه کنترل هیچ درمانی دریافت نکردند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل فرم کوتاه پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت و نسخه کوتاه مقیاس بهزیستی روان شناختی ریف بوده است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد آموزش بخشودگی بر کیفیت زندگی و مولفه های روانشناختی و سلامت عمومی دارد. علاوه بر این، نتایج نشان داد آموزش بخشودگی بر بهزیستی روانشناختی و مولفه های رشد شخصی، ارتباط مثبت با دیگران و پذیرش خود زنان دارای تعارضات زناشویی تاثیر معناداری دارد.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این پژوهش، آموزش بخشودگی سبب بهبود کیفیت زندگی و بهزیستی روانشناختی زنان دارای تعارضات زناشویی میشود و میتوان از آن به عنوان یک روش مداخله ای موثر سود جست.

    کلیدواژگان: آموزش بخشودگی، بهزیستی روانشناختی، تعارض زناشویی، کیفیت زندگی
  • علی امیدمهر، حمیدرضا حکمت*، داود کردستانی، محمدتقی غلامی صفحات 19-35
    مقدمه

    اختلال افسردگی بیماری مزمن و ناتوان کننده ای است که تعداد زیادی از افراد را در سراسر جهان تحت تاثیر خود قرار داده است. پژوهش حاضر تعیین تفاوت اثربخشی ذهنآگاهی، معنادرمانی و درمان فعالساز رفتاری بر افکار خودآیند منفی و توجه دانشجویان دختر افسرده سال 1398 بود.

    روش پژوهش

    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری مراجعان دانشجوی دختر مقطع کارشناسی بود که در سال 1398 مراجعه کرده بودند که از میان آنها 60 نفر به روش نمونه- گیری در دسترس انتخاب شدند و با همگنسازی سن در چهار گروه قرار گرفتند. شرکت کننده ها در هر سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری به پرسشنامه افسردگی بک؛ پرسشنامه افکار خودآیند هولون و کندال و آزمون توجه d2 بریکنکامپ پاسخ دادند. گروه های آزمایش 8 جلسه درمان ذهن آگاهی، 10 جلسه معنادرمانی و 10 جلسه فعالساز رفتاری را دریافت کردند. جهت تحلیل داده ها از روش تحلیل آمیخته، نرم افزار SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    در پژوهش حاضر مداخلات بر افکار خودآیند منفی(001/0=P) اثر کاهنده داشتند. اثر زمان موجب کاهش افکار گروه ها موجب کاهش افکار خودآیند منفی * خودآیند منفی (001/0=P) نسبت به مرحله پیش آزمون شد. اثر متقابل زمان (001/0=P) نسبت به گروه گواه شد. مداخلات بر توجه (001/0=P) اثر افزاینده داشتند. اثر زمان موجب افزایش توجه (001/0=P) نسبت به مرحله پیش آزمون شد. اثر متقابل زمان * گروه ها موجب افزایش توجه (001/0=P) نسبت به گروه گواه شد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد هر سه رویکرد درمان ذهن آگاهی، معنادرمانی و درمان فعالساز رفتاری هر یک با هدف قرار دادن یک بعد از افسردگی بر افکار خودآیند منفی و توجه در دختران افسرده با اثر کاهنده اثربخش هستند.

    کلیدواژگان: افسرده، افکار خودآیند منفی، توجه، ذهن آگاهی، فعالساز رفتاری، معنادرمانی
  • فرزانه میرزایی تبار، علی اکبر ارجمندنیا *، غلامعلی افروز صفحات 36-48
    مقدمه

    توجه به آموزش و پرورش کودکان آهسته گام، گسترش اطلاعات و آگاهی و افزایش احساس مسئولیت والدین نسبت به این کودکان از جمله مهمترین راه های افزایش تعامل اجتماعی آنان است. پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر آموزش برنامه فرزندپروری بر تعامل اجتماعی کودکان آهسته گام در شهر تهران انجام شد.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر، یک مطالعه شبه آزمایشی با طرح پیشآزمون، پسآزمون و گروه گواه بود. نمونه پژوهش 34 نفر از مادران کودکان آهسته گام در دامنه سنی 6 تا 8 سال در سال تحصیلی 98-1397 بود که به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و با انتساب تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایدهی شدند. گروه آزمایش در 12 جلسه آموزش برنامه فرزندپروری (هفته ای 2 جلسه؛ هر جلسه 60 دقیقه) شرکت کردند در حالی که به گروه گواه این آموزش ارایه نشد. ابزار استفاده شده در این پژوهش پرسشنامه تعامل اجتماعی دادخواه و همکاران (1998) بود. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیری و توسط نرم افزار SPSS نسخه 23 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس تک متغییری نشان داد که آموزش برنامه فرزندپروری اثر مثبت و معناداری بر تعامل اجتماعی کودکان آهسته گام داشت (001/0<P).

    نتیجه گیری

    برنامه فرزندپروری به بهزیستی فردی و تجربه های عاطفی شخصی وابسته است و بر فرایندهای شناختی و همچنین روابط اجتماعی تاثیر میگذارد؛ بنابراین، به نظر میرسد که آموزش این برنامه نقش مهمی در تعامل اجتماعی کودکان آهسته گام ایفا میکند.

    کلیدواژگان: تعامل اجتماعی، فرزندپروری، کودکان آهسته گام
  • محمود شریفیان*، بیتا نصراللهی صفحات 49-64
    هدف

    بیماران مولتیپل اسکلروزیس معمولا طیف وسیعی از مشکلات روانشناختی را تجربه میکنند. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش باورهای غیرمنطقی و نگرشهای ناکارآمد در پیشبینی سرسختی سلامت در زنان مبتلا به مولیتپل اسکلروزیس انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس مراجعه کننده به انجمن مولتیپل اسکلروزیس ایران در سال 1396 بود. 120 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطالعات در پژوهش حاضر شامل پرسشنامه باورهای غیرمنطقی (جونز، 1968) مقیاس نگرش- های ناکارآمدی (وایزمن و بک، 1978) و پرسشنامه سرسختی سلامت (گیبهارت و همکاران، 2001) بود. سپس، داده ها توسط نرم افزار SPSS و آزمونهای آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد باورهای غیرمنطقی و نگرشهای ناکارآمد رابطه منفی معناداری با سرسختی سلامت در زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس دارند. عاوه بر این، باورهای غیرمنطقی و نگرشهای ناکارآمد 24 درصد از تغییرات سرسختی سلامت را پیش بینی میکنند.

    نتیجه گیری

    به نظر میرسد با طراحی مداخلات آموزشی بر اساس باورهای غیرمنطقی و نگرشهای ناکارآمد میتوان سرسختی سلامت را در زنان مولتیپل اسکلروزیس افزایش داد.

    کلیدواژگان: باورهای غیرمنطقی، سرسختی سلامت، مولیتپل اسکروزیس، نگرشهای ناکارآمد
  • نرگس زمانی، حسن رضایی جمالوئی*، زهرا بهبودی مقدم، مهدی مشکی، حمیدرضا پیکری صفحات 65-82
    مقدمه

    یکی از مهمترین نگرانیهای زنان مبتلا به دیابت، عملکرد جنسی است لذا این پژوهش با هدف، تعیین تاثیر مداخله مشاوره ای زوجی مبتنی بر عملکرد جنسی (خستگی جنسی، تمایل جنسی، احقاق جنسی، ناکامی در روابط جنسی) زنان مبتلا به دیابت نوع 1 انجام گرفت.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون پس آزمون با دوره پیگیری 3 ماهه بود. جامعه پژوهش را تمام زنان متاهل مبتلا به دیابت نوع 1 شهرستان همدان تشکیل دادند که در انجمن دیابت پرونده داشتند. از این تعداد 40 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب به صورت تصادفی به 2 گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند و به پرسشنامه شاخص عملکردجنسی زنان، پرسشنامه شدت خستگی، پرسشنامه تمایل جنسی هالبرت و پرسشنامه احقاق جنسی هالبرت به صورت پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری 3 ماه بعد از مداخله پاسخ دادند و گروه مداخله در طی 4 جلسه 45 تا 90 دقیقه ای تحت آموزش مداخله مشاورهای زوجی مبتنی قرار گرفتند و در این مدت گروه کنترل تحت آموزشی قرار نگرفتند و نتایج حاصل با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با مقادیر تکراری انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، مشاورهای زوجی بر عملکرد جنسی (خستگی جنسی، تمایل جنسی، احقاق جنسی، ناکامی در روابط جنسی) موثر بوده است و این تاثیر تا 3 ماه بعد از مداخله نیز تاثیر خود را حفظ کرده است.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این مطالعه، مدل مشاورهای زوجی بر افزایش معناداری در عملکرد جنسی این زنان موثر بوده است و با توجه به کیفیت پایین زندگی این افراد نیز پیشنهاد میگردد در انجمنهای حمایت از دیابت نیز از این آموزش استفاده شود.

    کلیدواژگان: احقاق جنسی، تمایل جنسی، خستگی جنسی، دیابت نوع 1، عملکرد جنسی، ناکامی در روابط جنسی، نگرانیهای جنسی
  • سهیلا ساکی، رویا کوچک انتظار، شیوا دولت آبادی*، محمد جعفر جوادی صفحات 83-99
    مقدمه

    تربیت جنسی یکی از ابعاد مهم آموزشی و تربیتی کودکان است که در رشد و پرورش شخصیت انسان نقش مهمی دارد و بر افکار، احساسات، عواطف و رفتارهای او تاثیر بسیار دارد. این موضوع نیاز بیش از پیش خانواده ها به دانش و آگاهی را در این حیطه نشان میدهد. هدف این پژوهش بررسی اثربخشی برنامه آموزشی تربیت جنسی کودکان برنگرش مادران دارای کودک 3 تا 6 سال بود.

    روش پژوهش

    طرح تحقیق این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی (پیش آزمون–پس آزمون با گروه کنترل) و جامعه آماری این پژوهش عبارت بود از کلیه مادران دارای کودک 3 تا 6 ساله شهر تهران در سال1399 -1398 .تعداد 30 نفر از جامعه آماری با روش نمونه گیری در دسترس و با در نظر گرفتن مالکهای ورود و خروج انتخاب شدند و به صورت تصادفی در گروه ها جایگذاری شدند. ابزار این پژوهش عبارت بودند از پرسشنامه بررسی نگرش مادران به تربیت جنسی کودکان "محقق ساخته"(1399) و پرسشنامه سلامت روان (جهت غربالگری مادران). در گروه آزمایش بسته آموزشی تربیت جنسی (محقق ساخته) آموزش داده شد.بعد از آموزش از هر دو گروه پس آزمون و 2 ماه بعد پیگیری گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل اندازه گیری مکرر نشان داد که آموزش تربیت جنسی بر تغییر نگرش مادران در پس آزمون و پیگیری تایید شد و اندازه اثر 853/0:Eta به دست آمد (01.0<p).

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این پژوهش نشان میدهد آموزش بسته آموزشی تربیت جنسی کودکان بر نگرش مادران موثر بوده و منجر به بهبود نگرش مادران در این حیطه میگردد.

    کلیدواژگان: آموزش تربیت جنسی، تغییر نگرش مادران، تربیت جنسی، کودکان
  • فاطمه اکبر پونکی، عاصمه قاسمی *، خدیجه ذوالقدر صفحات 100-119
  • فریده قاسمی، نسرین باقری*، حسن پاشا شریفی صفحات 120-131
  • عبدالمحمد صفری. جهانشاه محمدزاده*. وحید احمدی . شهرام مامی صفحات 132-152
    مقدمه

    زنان سرپرست خانوار ازجمله گروهای آسیب پذیر جامعه هستند که تنش و استرس فزایندهای را به دلیل پذیرش مسئولیت بیشتر برای اداره امور زندگی تجربه می کنند و بیشتر از سایر زنان در معرض بیماریهای جسمانی و اختلالات روانی قرار میگیرند؛ بنابراین این مطالعه باهدف بررسی تاثیر درمان مبتنی بر شفقت بر کاهش استرس و تنظیم هیجان در زنان سرپرست خانوار شهر ایلام اجرا گردید.

    روش پژوهش

    مطالعه حاضر یک پژوهش نیمه تجربی بوده؛ که از بین زنان سرپرست خانوار تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی شهر ایلام بهطور تصادفی 30 نفر که دارای معیار ورود بودند، به طور تصادفی در دو گروه آزمون و کنترل (هرکدام 15 نفر) انتخاب شدند. 8 جلسه 90 دقیقهای برنامه درمانی مبتنی بر شفقت تنها به گروه آزمون آموزش داده شد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه استرس ادراکشده و تنظیم هیجان بود که در سه مرحله پیش آزمون، بلافاصله پس از مداخله و دو ماه بعد، توسط شرکت کنندگان تکمیل گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار 25 spss مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    یافته ها

    پس از آموزش مبتنی بر شفقت، تغییرات معنی داری در کاهش استرس ادراک شده و ابعاد تنظیم هیجان در گروه آزمون مشاهده گردید (05/0<p) همچنین دو ماه بعد از مداخالت تغییرات ناشی از آموزش، پایدار بوده و میانگین نمرات استرس ادراک شده و ابعاد تنظیم هیجان نسبت بهپیش آزمون در گروه آزمون اختلاف معنی داری داشت (05/0<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش میتوان گفت که با استفاده از درمان مبتنی بر شفقت در زنان سرپرست خانوار ، میزان استرس کاهش داشته و در زمینه تنظیم هیجان موفق بوده اند؛ بنابراین میتوان گفت مداخلات مبتنی بر شفقت در کاهش استرس ادراکشده و تنظیم هیجانات موثر میباشد.

|
  • Beshkooh SH, Boyouk Tajeri B* Pages 11-18
    Introduction

    Forgiveness has an important role in marital life and improving the quality of family interactions. This study aimed to investigate the efficacy of training based on forgiveness on quality of life and psychological well-being in women with marital conflict.

    Methods

    This study was a quasi-experimental pretest - posttest with control group. The study population was consisted of all Tehran city women with marital conflict in 2018. The sample consisted of 30 (15 for each group) women with marital conflict that were selected by as a voluntary and randomly recruits to each of groups. Then, the participants in the experimental group participated in 8 sessions of 90 min of forgiveness training, while the control group did not receive any therapy. Instruments for gathering data were WHO quality of life questionnaire (1993) and Ryff's psychological Well-being scale (2002). Then, the data were analyzed using SPSS.v21 software and statistical tests such as MANCOVA.

    Results

    The results indicate that the forgiveness training had significant impact on quality of life and some dimensions such as psychological and general health. Furthermore, results showed that forgiveness training had significant impact on psychological well-being and its subscales such a personal growth, positive communication with others and self-acceptance.

    Conclusion

    Based on the findings of this study, forgiveness training improves psychological well-being and quality of life among women with marital conflict and could be used as an effective interventional method.

    Keywords: forgiveness training, marital conflict, quality of life, psychological well-being
  • Omid Mehr A, Hekmat H*, v Kordestani D, Gholamiv M Pages 19-35
    Introduction

    The current study aims to determine the difference between mindfulness, logotherpy and behavioral activation treatment on negative automatic thoughts and depressed female students' attention.

    Method

    The method was quasi-experimental with pre-test design, post-test and procedure with a control group. The population in the current study including female students in B.A who referred to Omid-e-Mehr consulting center in 1398 upon a call and 60 participants were selected by sampling and divided into 4 groups based on homogenization. The participants responded to Beck Depression Inventory (1961), Automatic Thoughts Questionnaire by Hollon and Kendall (1980) and D2 Test Attention by Brickenkamp (1981) in three stages of Pre-test, post-test and procedure. The experimental groups received 8 sessions of mindfulness treatment, 10 sessions of logotherapy and 10 sessions for behavioral treatment. To analyze the data, mixed analysis, SPSS software and the significance of 0/05 were exploited.

    Results

    In the current study, the effect of interventions on negative automatic thoughts was reduced (P= 0/001). Time effect caused a reduction in negative automatic thoughts to the pretest stage (P= 0/001). The interaction effect of time among the groups made an alleviation in negative automatic thoughts (P= 0/001) compared with the experimental group. Interventions had a rising effect on attention (P= 0/001). Time effect caused a rise in attention to the pretest stage (P= 0/001). The interaction effect of time among the groups increased the attention (P= 0/001) compared with the experimental group.

    Conclusion

    It was indicated that all three approaches of mindfulness treatment, logotherapy and behavioral activation treatment are effective by targeting one aspect of depression on negative automatic thoughts and attention in depressed females.

    Keywords: depressed, automatic thoughts, attention, mindfulness, behavioral activation, logotherapy
  • Mirzaeetabar F, Arjmandnia A*, Afrooz Gh Pages 36-48
    Introduction

    Paying attention to the education of slow-moving children, expanding information and awareness, and increasing parents' sense of responsibility towards these children are among the most important ways to increase their social interaction. The present study was conducted to investigate the effect of parenting program education on social interaction of slow-moving children in Tehran..

    Methods

    The present study was a quasi-experimental study with pretest, posttest and control group design. The research sample was 34 mothers of slow-moving children in the age range of 6 to 8 years in the academic year 1397-98 who were selected by simple random sampling and randomly assigned to the experimental and control groups. The experimental group participated in 12 sessions of parenting program training (2 sessions per week; each session lasted 60 minutes) while the control group was not provided with this training. The instrument used in this study was the social interaction questionnaire of Dadkhah et al. (1998). Data were analyzed using univariate analysis of covariance and SPSS software version 23.

    Results

    The results showed that parenting program training had a significant and positive effect on the social interaction of children with intellectual disability (P<0.001).

    Conclusion

    The parenting program is related to subjective well-being and individual’s affective experiences, and that it influences cognitive processes as well as social relationships. Therefore, at seems that training of this program important role play in social interaction of children with intellectual disability.

    Keywords: parenting, social interaction, slow-moving children
  • Sharifian M*, Nasrollahi B Pages 49-64
    Introduction

    Patients with multiple sclerosis usually experience a wide range of psychological problems. This study aimed to investigate the role of irrational beliefs and dysfunctional attitudes in prediction of health hardiness in women with multiple sclerosis.

    Method

    This study was a correlational – descriptive design. The study population consisted of all women with multiple sclerosis who referring to the Iranian Multiple Sclerosis Association in 2017. 120 patients were selected by the available sampling method. Instruments for gathering data were Irrational beliefs questionnaire (Jones, 1986), dysfunctional attitude scale (Weissman & Beck, 1978) and Health Hardiness Inventory (Gebhardt et al., 2001). Then, the data were analyzed using SPSS software and statistical tests such as the Pearson correlation coefficient and Regression Analysis.

    Results

    Results showed that irrational beliefs and dysfunctional attitudes have a negative and significant relationship with health in women with multiple sclerosis. Also, the results of the regression analysis indicated that irrational beliefs and dysfunctional attitudes significantly predicted 24 percent of variances in health hardiness.

    Conclusion

    It seems that designing training interventions based on irrational beliefs and dysfunctional attitudes can increase the probability of health hardiness among women with multiple sclerosis.

    Keywords: dysfunctional attitudes, health hardiness, irrational beliefs, multiple sclerosis
  • Zamani N, Rezaie Jamalooie H*, Behboodi Moqadam Z, Moshki M, Peykari H Pages 65-82
    Introduction

    Diabetes can adversely affect reproductive health in many ways. What doubles the importance of attention to this disease, especially in our country, is the growing trend of diabetics, especially in recent years. Often, women in their 20s and 40s, at the peak of their reproductive activity, are affected by the severity of the disease, and since one of the most important concerns of women with diabetes is sexual function, this study aimed to determine the impact Couple counseling intervention based on BETTER model on sexual function (sexual fatigue, sexual desire, sexual orientation, sexual dysfunction) in women with type 1 diabetes.

    Methods

    The present study was a quantitative randomized clinical trial study with RCT control group. The study population consisted of all married women with type 1 diabetes in the city of Hamadan who had a history of diabetes in the community. Forty individuals were randomly selected and divided into two experimental and control groups. FSFI, FSS, Holbert HISD Sexual Desire Questionnaire, and Holbert HISA Sexual Abuse Questionnaire were answered pre-test, 2 and 3 months after the intervention and intervention group; Minutes were trained according to the BETTER model and the control group was not trained during this period, An analysis of the findings of the quantitative study of descriptive statistics, frequency tables were used for providing information. Depending on the type of data, chi-square and -test Independent t tests were used to examine groups in terms of demographic variables, midwifery history and clinical characteristics of type 1 diabetes. Repeated measures test was used to evaluate the sexual function and satisfaction of the two groups at different times during the study. Analyzes were performed with Intention to treat and significance level P <0.05, using SPSS software version 25.

    Results

    The results showed that couple counseling based on BETTER model was effective on sexual function (sexual fatigue, sexual desire, sexual orientation, failure in sexual intercourse) and this effect retained its effect for 3 months after intervention.

    Conclusion

    Based on the findings of this study, the couples counseling model based on the BETTER model has been effective in significantly increasing the sexual function of these women and considering their poor quality of life, it is suggested to use this training in diabetes support associations as well. In addition to the interventions of the present study, psychosocial and multidisciplinary interventions with a larger sample size should be considered.

    Keywords: Sexual Concerns, Sexual Function, Sexual Fatigue, Sexuality, Sexual Abstinence, Sexual Failure, Type 1 Diabetes
  • Saki S, Koochak entezar R, Dolatabadi SH*, Javadi M Pages 83-99
    Introduction

    Sex education is one of the important educational aspects of children that plays an important role in the development of human personality and has a great impact on his thoughts, feelings, emotions and behaviors. This shows the increasing need of families for knowledge and awareness in this area. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of sexual education training program for children with mothers of children aged 3 to 6 years.

    Methods

    The research design of this study was quasi-experimental (pre-test-post-test with control group) and the statistical population of this study was all mothers with 3- to 6-year-old children in Tehran in 2016-2017. They were selected by available sampling method and considering the entry and exit criteria and were randomly placed in groups. The instruments of this study were the "Researcher" (1399) and the GHQ Mental Health Questionnaire (for screening mothers). In the experimental group, a sexual education training package (researcher-made) was taught. After the training, post-test was followed from both groups and 2 months later.

    Results

    The results of repeated measures analysis showed that sex education (for mothers) on the change of mothers' attitudes toward sexual education of 3- to 6-year-old children with an effect size of Eta: 0.853 was obtained.

    Conclusion

    The results of this study show that the education package of children's sexual education is effective on mothers 'attitudes and leads to improving mothers' attitudes in this area.

    Keywords: sex education, change in mothers' attitudes, sexual education of children aged 3 to 6years
  • Poonaki A, Ghasemi *, Zolghadr KH Pages 100-119
    Introduction

    Activity in virtual spaces is on the rise and have substantial impact on family performance. This study aimed to study and reviewing of the impact of presence and activity in virtual spaces on conducting family roles.

    Method

    This study was a correlational – descriptive design. The study population was consisted of all married teachers of Tehran city (district 2) in 2018. 343 married teachers were selected by cluster sampling methods in this research. Instruments for gathering data were the family functioning questionnaire (Epstein, Baldwin & Bishop, 1983) and researcher-made questionnaire for presence and activity in virtual spaces. Data were analyzed using SPSS.v21 software and statistical tests such as regression analysis.

    Results

    The results of analysis showed that presence and activity in virtual spaces has negative impact on parent’s problem solving, roles, affective involvement, behavior control, general functioning and total score of family functioning scale. But, presence and activity in virtual spaces has not impact on dimension of communication and affective responsiveness.

    Conclusion

    With regards to findings, it seems that parent’s presence and activity in vitrul spaces has important role on their family functioning. Applying the findings was discussed theoretical and practical.

    Keywords: Family functioning, Married teacher, Virtual spaces
  • Ghasemi F, Bagheri N*, Sharifi H. P Pages 120-131
    Introduction

    Motivation for academic achievement is of particular importance and has a significant impact on students' academic achievement. The aim of this study was to predict students' academic motivation based on social support, hope and resilience.

    Method

    The study method was a descriptive correlational type and the statistic population of this study consisted of all Students from Islamic Azad University of Tehran units in the academic year 2016-2017 which 315 of them were selected by multi-stage sampling method. The study tools were Academic Motivation Scale; Multidimensional Scale of Perceived Social Support; Connor-Davidson Resilience Scale and Adult Hope Scale. Pearson correlation and hierarchical regression were used to analyze the data.

    Results

    The results of this study showed that the regression coefficient between hope and internal academic motivation (P<0.01, β=0.180) was positive and significant at the level of 0.01. Also, the regression coefficient between resilience and internal academic motivation (P<0.01, β=0.219) was positive and at a significant level of 0.01, and the regression coefficient between resilience and academic motivation (P <0.01, β=-0.300) was negative and significant at the level of 0.01. Among the components of perceived social support, family support (P<0.01, β=0.283) and friends' support (P<0.01, β=0.166) positively and significantly at the level of 0.01 were predictor of internal academic motivation. Among the components of perceived social support, only family support predicted academic motivation positively (P<0.05, β=0.151) and academic motivation negatively (P<0.05, β=0.134) at the significant level of 0.05.

    Conclusion

    Based on the results of the present study, the effective factors on students' academic motivation should be identified and eliminated in order to facilitate their success and academic achievement by increasing these factors.

    Keywords: academic motivation, hope, resilience, social support
  • Safari A, Mohammadzadeh J*, Ahmadi V, Mami SH Pages 132-152
    Introduction

    Women heads of households are among vulnerable groups in society who experience increasing tension and stress due to the acceptance of more responsibility for managing life affairs. In addition, these individuals are more prone to physical diseases and psychological disorders. Therefore, the present study aimed to evaluate the effect of compassionfocused therapy (CFT) on the decrease of stress and regulation of emotion in women heads of households in Ilam, Iran.

    Methods

    This quasi-experiment was performed on 30 women heads of households covered by Imam Khomeini Relief Foundation who were selected randomly based on the inclusion criteria and divided randomly into two groups of test and control (15 subjects per group). In the test group, the participants attended eight 90-minute CFT sessions, and data were collected using a perceived stress and emotion regulation questionnaire, which was filled by the subjects in three stages of the pretest, immediately after the intervention, and two months after the program. Moreover, data analysis was performed in SPSS version 25.

    Results

    In this study, significant changes were observed in the decrease of perceived stress and aspects of emotion regulation in the test group after the intervention (P<0.05). Two months after the intervention, changes caused by training were sustainable and the mean scores of perceived stress and dimensions of emotion regulation were significantly different in the test group, compared to before the intervention (P<0.05).

    Conclusion

    According to the results of the study, the CFT method could be used to decrease stress in women heads of households and regulate their emotions. Therefore, it could be concluded that the mentioned intervention was effective in decreasing perceived stress and regulating emotions.

    Keywords: Compassion-focused Therapy, Emotion Regulation, Perceived Stress, Women Headsof Household